Chystáte se na mateřskou, nebo se mateřská chystá na vás?

Chystáte se na mateřskou, nebo se mateřská chystá na vás?

Stát se rodičem je  zásadním krkokem v životě mnoha lidí. Kromě radosti a vzrušení z příchodu nového člena rodiny je třeba myslet i na praktické stránky věci, především pak na mateřskou dovolenou. V roce 2024 se můžete setkat s několika změnami, které by vám měly pomoci lépe se připravit a finančně si naplánovat toto důležité období vašeho života.

Co je dobré vědět?

  1. Délka mateřské dovolené
    V České republice trvá mateřská dovolená celkem 28 týdnů pro jednoho rodiče. V případě porodu více dětí (dvojčata a více) se tato doba prodlužuje na 37 týdnů. Na mateřskou můžete odejít 8 týdnů před předpokládaným termínem porodu.

  2. Podmínky pro nárok na mateřskou
    Pro získání nároku na mateřskou dovolenou je nutné mít předcházející zaměstnání nebo jinou činnost, z níž odvádíte pojistné na nemocenské pojištění minimálně 270 dní v posledních dvou letech před nástupem na mateřskou dovolenou.

  3. Výše mateřské
    V roce 2024 došlo k mírnému navýšení výše mateřské dávky, která nyní činí 70 % z průměrného čistého příjmu posledního roku, což je o 5 % více než v předchozích letech. U OSVČ se výše mateřské odvíjí od výše placeného pojistného.

  4. 4. Flexibilita v návratu do práce
    V roce 2024 byly také zavedeny nové flexibilnější režimy pro návrat do práce po mateřské dovolené. Rodiče nyní mají možnost návratu na částečný úvazek a postupného zvyšování pracovní doby, což umožňuje plynulejší přechod mezi mateřskou dovolenou a pracovními povinnostmi.

Jak se připravit?

Plánování finančního rozpočtu
Před nástupem na mateřskou je důležité připravit si finanční plán. Ujistěte se, že máte dostatek prostředků na pokrytí běžných výdajů a neočekávaných situací. Nezapomínejte také na možné navýšení výdajů spojených s péčí o novorozeně.

Komunikace se zaměstnavatelem
Včasné informování zaměstnavatele o vašem plánu nástupu na mateřskou dovolenou a diskuse o možnostech vašeho návratu do práce jsou klíčové. Otevřená komunikace mohou pomoci minimalizovat jakýkoliv stres spojený s odchodem a návratem do pracovního procesu.

Díky aktuálním změnám v roce 2024 je proces trochu přívětivější a umožňuje větší flexibilitu a finanční jistotu. S dobrou přípravou a podporou vašeho okolí můžete toto období zvládnout s menším stresem a více se soustředit na radosti (a výzvy) rodičovství.

Máte dotaz?

Zavolejte nám na +420 607 906 596

Napište nám na info@genixa.cz