Jak na pohovoru diskutovat o mzdě

Jak na pohovoru diskutovat o mzdě

Při hledání nové práce se mnohokrát dostaneme do situace, kdy musíme diskutovat o naší finanční představě za práci. Jedná se o důležitý okamžik, který může ovlivnit naši budoucí mzdu a celkové pracovní podmínky. Někteří z nás se ale cítí nepříjemně nebo se stydí, když na toto téma přijde řeč. V tomto článku se dočtete, jak se v těchto okamžicích cítit méně nervózní a jak si o férovou mzdu říct.

Důkladně se připravte

Předtím než přijdete na pohovor, proveďte si důkladný průzkum ohledně platových standardů ve vašem oboru a regionu. Zjistěte, kolik obvykle dostávají zaměstnanci na podobné pozici s vašimi dovednostmi a zkušenostmi. Tato znalost vám poskytne pevný základ pro vaše nároky.


Vyzdvihněte své dovednosti a přínosy

Během pohovoru se zaměřte na prezentaci vašich dovedností a přínosů, které přinese vaše práce zaměstnavateli. Ukážete tím, že jste si vědomi své hodnoty a přispění, což může posílit váš argument pro lepší platové podmínky.


Nechte zaměstnavatele zahájit diskuzi o očekávané mzdě

Je vhodné nechat zaměstnavatele zahájit rozhovor o mzdě. Pokud možno, vyhněte se uvádění konkrétního čísla jako první. Počkejte, až vás zaměstnavatel osloví s nabídkou nebo dotazem na vaše finanční očekávání.


Buďte sebevědomí a zdůvodněte své požadavky

Když se dostanete ke konkrétním číslům, buďte sebevědomí a zdůvodněte své požadavky. Použijte své znalosti z průzkumu trhu a uveďte důvody, proč si myslíte, že jste hodni dané částky. Zaměstnavatelé obvykle oceňují sebevědomí a zároveň schopnost podpořit své nároky relevantními argumenty.


Buďte otevření pro vyjednávání

Také zaměstnavatel má své limitované rozpočty. Buďte otevření pro vyjednávání a případně i pro alternativní formy odměny, jako jsou bonusy, benefity nebo další výhody.


Důležité je věřit si a nepodceňovat svou hodnotu. Vyhovění finančním očekáváním není vždy zaručeno, ale s dobrou přípravou a sebevědomím se můžete postavit na pevný základ a zajistit si férovou odměnu za vaši práci.

Autor článku: Petra Brabencová

Máte dotaz?

Zavolejte nám na +420 607 906 596

Napište nám na info@genixa.cz