Jak napsat průvodní dopis?

Jak napsat průvodní dopis?

Průvodní dopis je důležitou náležitostí každé žádosti o zaměstnání. Přemýšlíte nad tím, jak průvodní dopis co nejlépe napsat? Přečtěte si naše tipy, které vám psaní usnadní!

Co je průvodní dopis a proč je důležitý?

Průvodní dopis umožňuje personalistovi lépe poznat, kdo se skrývá za zaslanou reakcí na pracovní nabídku. Představuje první text, na který v souvislosti s vámi personalista (nebo váš budoucí nadřízený) narazí. Dejte si na něm záležet a nezapomeňte na náležitosti, které by měl obsahovat, abyste u personalisty vzbudili zájem a odlišili se od ostatních uchazečů.

TIP! Věděli jste, že při hledání nového zaměstnání můžete využít i našeho online kariérního poradenství zdarma?


V čem se liší průvodní dopis od motivačního?

Průvodní dopis a motivační dopis odlišuje délka textu. Průvodní dopis by měl mít formální charakter a být kratší, avšak ne příliš strohý. V motivačním dopise můžete být osobnější - můžete zmínit vaše konkrétní životní úspěchy, vlastnosti a jak trávíte volný čas. Motivační dopis pro konkrétní pozici pište pouze na výslovnou žádost zaměstnavatele. V opačném případě zvolte raději průvodní dopis. 

TIP! Při hledání práce určitě oceníte i naše tipy, jak se připravit na pohovor.


Náležitosti, které by měl mít průvodní dopis

Nikdy nezačínejte průvodní dopis větou „Dobrý den, zaujala mě vámi nabízená pozice a zasílám životopis.“ Adresujte ho konkrétní osobě, která je na konci pracovního inzerátu uvedena.  

Průvodní dopis by neměl kopírovat váš životopis. Uveďte, v čem konkrétně vás pozice zaujala, čím si myslíte, že byste mohli být firmě přínosem a pokud už máte zkušenosti s podobnou náplní práce, zmiňte se i o nich. 

Snažte se průvodní dopis psát tak, aby působil neutrálně. Nesnažte se přehnaně vychvalovat ani kritizovat sebe nebo své předchozí zaměstnavatele. Celkové znění dopisu by mělo být jedním slovem - zdvořilé. Pozor také na pravopisné a stylistické chyby. 

Nezapomeňte, že na závěr je vhodné poděkovat personalistovi za čas, který strávil vyhodnocováním vaší žádosti.

TIP! Žádají po vás místo životopisu zaslání odkazu na LinkedIn? Podívejte se, jak si vyplnit profil na LinkedIn.


Přejeme vám hodně štěstí při hledání práce snů.

Máte dotaz?

Zavolejte nám na +420 736 466 821 

Napište nám na info@genixa.cz