Kde osobní značka působí

Kde osobní značka působí

Přečtěte si rozhovor s Milanem Novákem, Group CEO v GoodCallu a zakladatelem Genixy a Terezou Kirsch, Talent Sourcing Partnerem v Goodcall a Project Manager v Genixe. Článek byl vydaný nadací Krása pomoci v rámci projektu Zlatá práce.

Kanály a prostředí, kde budete svou osobní značku budovat, volte s rozmyslem. Přemýšlejte nad tím, kde se nachází vaše cílové skupina, jaká platforma je vám sympatická a jaké typy obsahu chcete vytvářet. Než si projdeme jednotlivé možnosti pro působení značky, zamysleme se nad celkovým působením osobní značky. Není to totiž jen o sociálních sítích či návštěvách událostí.

Uvažujte o své osobní značce komplexně. My se v článcích zaměřujeme na budování vaší osobní značky v pracovním prostředí, je ale důležité pamatovat na celkový přístup a chování. Milan Novák, Group CEO v GoodCallu a zakladatel Genixy, říká: „Jsem přesvědčen, že osobní značka působí všude. V každodenní komunikaci s rodinnými příslušníky, kolegy, prodavači v obchodě, cestujícími v tramvaji a samozřejmě dnes i v oblasti naší elektronické komunikace.”

Pojďme se nyní podívat nejdříve do online prostředí, kde všude můžete značkou cíleně působit:

Sociální sítě

Facebook – na této sociální síti najdete skupiny různých věkových kategorií a zájmů. Je to asi nejuniverzálnější sociální síť, na které můžete svou značku budovat. 

LinkedIn – LinkedIn je profesní síť, na které máte možnost nejen budovat a rozšiřovat svou síť kontaktů, ale také sdílet své zkušenosti a diskutovat s ostatními. Podobně jako na Facebooku existují na LinkedInu skupiny, do kterých se lze zapojit nebo je možné přidávat příspěvky přímo na zeď. Váš profil má podobu životopisu a k textu můžete doplnit  i média jako jsou fotografie a nebo odkazy. Dle Terezy Kirsch (Talent Sourcing Partner v Goodcall, Project Manager v Genixe) je LinkedIn pro budování značky v pracovním životě nejvhodnější.   

Instagram – Zatímco Facebook je o sdílení informací, Instagram je hlavně o fotografiích s kratšími texty k nim. Tato sociální síť může být pro vás tou pravou, pokud chce sdílet digitální obsah hlavně v podobě fotografií či videí. 

Youtube – kanál ke sdílení videí je skvělý pro ukázky vašich kurzů například vaření nebo postupů jak něco vytvořit.

Web

Osobní webová stránka je užitečná v tom, že na ní lze shromáždit veškeré zásadní informace o vás. Důležitá je sekce s vaším představením a popis toho, co děláte. Dále je možné přidat blog s příspěvky, vaše kontaktní údaje a odkazy na další sociální sítě případně přihlášení k odběru newsletteru. Newsletter je e-mailová zpráva, skrze kterou přihlášeným odběratelům zasíláte novinky, ať už na vašem webu nebo sociálních sítích, pozvánky na akce a další. Příkladem, kde jde newsletter tvořit je Mailchimp. 

Pokud nechcete platit za vlastní doménu, podívejte se na neplacené možnosti od WordPressu či Wixu. 

Výčet sociálních sítí není konečný, najdete další jako Snapchat, Twitter nebo Tiktok. Neváhejte si je najít na internetu a podívat se, jaký se v nich objevuje obsah a cílová skupina. Také stále existují různá fóra či diskuzní skupiny mimo sociální sítě.

V rámci offline působení zmíníme:

Konference, veletrhy, kurzy a další vzdělávací akce

Existují konference a veletrhy pro nejrůznější cílové skupiny. Od konferencí pro personalisty, přes setkání kutilů až po zahrádkářské veletrhy. To jsou příležitosti, kde je možné se seznámit s dalšími lidmi ze svého oboru či skupiny lidi, na které chcete svou značkou působit. Nejen že se profesně dál rozvíjíte, ale je to příležitost navázat kontakty a představit, co děláte. Mějte připravenou i svou vizitku. Podobným příkladem jsou kurzy, ty bývají v menším počtu lidí a máte tak větší prostor se seznámit, zvlášť pokud jste spíše introvertní. Zkuste na internetu vyhledat i profesní komunity z vašeho oboru případně další networkingové akce. 

Co může být obsahem, který tvoříte na vybrané kanály a jakou formou prezentovat svoji značku, jsme nakousli už v minulém článku. 

Pro inspiraci uvádíme delší výčet:

- Články
- Videa
- Příručky, e-booky, manuály
- Fotky
- Infografiky (tvořené například v programu Canva)
- Checklisty a taháky (například na co nezapomenout, když organizuji kurz apod.)
- Podcasty a rozhovory
- Newsletter
- Kurzy, semináře
- Webináře
- Ochutnávky
- Dny otevřených dveří
- Citáty
- Soutěže a kvízy

Určitě vás napadnou i další možnosti na obsah ke sdílení. 

V tomto článku jste se dozvěděli, kde všude značka působí a jaké možnosti máte při výběru prostředí, kde chcete značkou působit. V dalších článcích se podíváme na LinkedIn nebo také na téma Networking. 

Máte dotaz?

Zavolejte nám na +420 607 906 596

Napište nám na info@genixa.cz