Nejčastější chyby v životopisu a jak se jim vyvarovat

Nejčastější chyby v životopisu a jak se jim vyvarovat

O tom, jak napsat životopis už bylo napsáno mnohé. Na internetu se to jen hemží různými články, které přináší čtenářům doporučení, jak CV napsat. Ale z vlastní praxe v oblasti náboru nových zaměstnanců vím, že se lidé dopouští stále stejných chyb. Pojďme si některé z nich představit. 

Kandidáti o nové zaměstnání stále tápají, jaké osobní informace v životopisu sdělit. Jednou z informací, kterou by si uchazeč měl v životopise odpustit, je rodinný stav. Otázky ohledně rodinného stavu nebo třeba náboženství by měly být na pohovoru tabu. Proto skutečně netřeba uvádět, že jste ,,svobodní“ nebo ,,rozvedení“. Zkrátka a dobře je to vaše osobní věc, která by v rámci výběrového řízení neměla figurovat. Do životopisu nepatří také informace o dětech, vyvarujte se proto také osobních informací jako v následujícím případě: ,,dcera Michaela – narozena x.x.xxxx“. 

S rostoucí oblibou různých sociálních sítí se také čím dál častěji setkáváme v životopisech i s odkazy na tato média. Pokud budeme mluvit o profesní síti Linkedin, pak je jistě na místě uvést odkaz na váš profil, pokud jej máte a ideálně řádně vyplněný (s čímž vám můžeme pomoci na našich kurzech Jak na Linkedin profil). Nebojte se prostřednictvím této platformy navázat kontakt s recruitery, na které se můžete obrátit s případnými dotazy k dané pozici, stavu výběrového řízení nebo informací ohledně dalších otevřených pozic. Co ale do CV obvykle nepatří, jsou odkazy na další sociální sítě – například Facebook nebo Instagram. Výjimkou můžou být určité pracovní role např. grafici, pokud by Instagram využívali pro pracovní účely a sdíleli zde svou uměleckou tvorbu. 

S dalším častým omylem se setkáváme v sekci ,,Vzdělání“. Vystudovali jste střední nebo vysokou školu? Pak netřeba uvádět základní vzdělání. Naopak můžete doplnit informace o specializacích během studia nebo projektech, do kterých jste se v rámci studia zapojili. Zejména u čerstvých absolventů, kteří ještě nemají tak obsáhlé pracovní zkušenosti, se HRisté zajímají o další studijní aktivity.

A pojďme se také chvíli věnovat častým chybám, kterých se kandidáti dopouštějí při sdílení informací o dalších dovednostech konkrétně cizích jazycích. V mnohých životopisech se objevují nic neříkající informace typu ,,ovládám anglický jazyk pasivně“. Zde HRisty zajímá přibližná úroveň podle Evropského referenčního rámce od A1 (naprostého začátečníka) až po C2 (kdy se vyrovnáte rodilému mluvčímu). Případně se můžete rozepsat o tom, jak se liší vaše úroveň v jednotlivých oblastech – čtení, psaní, ústní interakce. Vyhněte se proto prázdným popisům ,,aktivně/pasivně“.

Když už jsme u těch dovedností, věnujte ve svém životopise pozornost také úrovni počítačových dovedností. Jeden příklad z praxe za všechny, kdy nám kandidát v životopise ke svým počítačovým dovednostem uvedl: ,,MS Office – bezproblémový uživatel“. Zde opět lépe uvést na jaké úrovni se vaše dovednosti pohybují – například začátečník, pokročilý či expert. Opatrní buďte také s přeceňováním svých dovedností, neboť v rámci výběrového řízení můžete být ze svých dovedností vyzkoušeni. 

Řada HR profesionálů věnuje pozornost také vašim koníčkům, které o vás mohou mnohé napovědět – například i to, jak byste zapadli do daného pracovního týmu. Vaše záliby jsou zde součástí vaší vizitky, popřemýšlejte proto nad formulací. Může se totiž lehce stát, že, že si personalisté vaše slova vyloží jinak, než sami chcete. Jeden špatný příklad za všechny – co byste si pomysleli o kandidátovi, který se prezentuje tím, že mezi jeho záliby patří ,,zjednodušování věcí“? Nebudí to nejlepší dojem, viďte? 

A poslední rada na závěr se týče seřazení pracovních zkušeností. Obecné doporučení je začínat od současné pozice, nikoli naopak. První, co bude mít zástupce/kyně HR na očích tak bude současná pracovní role a za ní budou následovat role starší. Dávejte si pozor také na správné uvedení dat u jednotlivých pracovních rolí a zachovejte tak přehlednost vašich zkušeností na časové ose.

Pokud vás zajímají další tipy a triky, jak na hledání práce, podívejte se na některý z našich webinářů nebo na náš blog. A pokud byste chtěli jít ještě více do hloubky, neváhejte nás oslovit a domluvit se s Genixou na individuální konzultaci. 

Máte dotaz?

Zavolejte nám na +420 607 906 596

Napište nám na info@genixa.cz