Tipy na hledání práce v roce 2023

Tipy na hledání práce v roce 2023

Jaké změny nastanou v novém roce na trhu práce? Na co se zaměřit při hledání nového zaměstnání? Osvěžte si, jakými způsoby si můžete v novém roce ulehčit hledání nového zaměstnání nebo jaké kroky podniknout, abyste byli dostupnější na trhu.

S novým rokem vždy přichází řada změn a bude tomu tak i na českém trhu práce. Jednou z plánovaných změn bude podpora zaměstnanců starších 55 let, jasně stanovená pravidla pro home office, dovolená i pro “dohodáře” nebo budete moci obdržet pracovní smlouvu v elektronické podobě. Podmínky pro zaměstnance se stále vylepšují, ale jaké kroky můžete sami podniknout, abyste se přiblížili vaší vysněné nabídce? Přečtěte si naše tipy.


Rekvalifikace

Jedním z nejrychleji rostoucích oborů je v současné době IT, které zažívá nedostatek pracovních sil. Proto vznikají nové rekvalifikační projekty a kurzy, které pomáhají lidem proniknout do oboru. Vyzkoušejte například rekvalifikační projekt ITjede.cz, který vznikl ve spolupráci GoodCall & Microsoft, je vhodný i pro nováčky v oboru a nabízí kurzy zdarma. Populární pozicí pro začátečníky je pozice IT testera. Podívejte se například na Testerskou akademii od Unicorn University. Rozšíření se dočká také projekt iRekvalifikace pod záštitou MPSV, který bude od letošního roku rozšířen o nové kurzy, které budou zaměřeny na digitální dovednosti


Profesní sociální sítě

V dnešní době světu vládne internet a skoro každý se zde už nějakým způsobem pohybuje. Není divu, že i náboráři hledají své kandidáty právě online a na sociálních sítích. Aktivitou na sítích si můžete práci hledat sami, ale také budete dostupnější pro náboráře, kteří v dnešní době hledají kandidáty i na Facebooku, Instagramu či TikToku. Velký význam bude i nadále mít LinkedIn, sociální síť zaměřená na profesní trh. S vytvořeným účtem na LinkedIn budete mít větší šanci na nalezení pracovní příležitosti. Nezapomeňte si na profilu nastavit svůj status jako “otevřený novým pracovním příležitostem” a nastavit si, jaké pozice by vás zajímaly. Tento krok ulehčí práci náborářům a zároveň na vás při hledání narazí mezi prvními. Současně je na LinkedIn možné hledat konkrétní pracovní pozice a aplikovat na ně. Nové nabídky vám budou chodit také do emailu.

TIP! Pokud si nevíte rady,  v našem videu najdete detailnější pomoc, jak si vyplnit LinkedIn profil.


Pracovní portály

Dalším tipem na hledání práce jsou pracovní portály, kde máte k dispozici různé pracovní inzeráty, které si můžete jednoduše filtrovat podle oblasti, výše finančního ohodnocení, úvazku, lokality a dalších kritérií. Mezi pracovní portály patří například Jobs.cz, Prace.cz nebo jeden z novějších portálů, jobs.datacruit.com. Nabídky práce můžete hledat také na Atmoskopu, kde najdete reálná hodnocení firemní kultury a benefitů přímo od zaměstnanců. Prohlédněte si profily firem, které vás zajímají a zjistěte, kde mají otevřené pozice.

TIP! Přečtěte si článek s 13 tipy pro hledání práce online.


Personální agentury

Dalším tipem jsou personální agentury, které nabízejí mnohdy i pozice, které nejsou zatím na trhu veřejně inzerovány. Pokud si sami nejste jistí, na kterou pozici máte dostatečné kvalifikace nebo do které firmy se hodíte, můžou vám pomoci konzultanti z personálních agentur. Ti už jsou obeznámení s požadavky svých klientů a znají kulturu firem, do kterých nabírají. Vyzkoušejte například náborové služby společnosti GoodCall


Přejeme vám hodně štěstí při hledání nového zaměstnání a nezapomeňte dále sledovat novinky od Genixy. I v letošním roce plánujeme nové kurzy, spolupráce a další aktivity s cílem vám pomoci na trhu práce.

Autor: Dominika Urbanová

Máte dotaz?

Zavolejte nám na +420 736 466 821 

Napište nám na info@genixa.cz