Výhody i nevýhody práce ve startupech

Výhody i nevýhody práce ve startupech

Váháte, jestli zvolit práci v zavedeném korporátu a nebo v uvolněnějším startupu? Pojďte si to v tom udělat jasno a přečtěte si o tom, jaké výhody i nevýhody vás v dynamickém prostředí startupu čekají.


Co je startup?
Než se podíváme na výhody a nevýhody práce ve startupu, je dobré si říci, co pojem startup vlastně označuje. Ne každá začínající firma se může označovat jako startup, což spousta z nich buď úmyslně, nebo neúmyslně dělá. Otevření nové kavárny nedělá z podniku startup, pokud v něm nenajdeme nějakou skrytou výjimečnost nebo inovaci. Zkrátka startupové firmy jsou ty, které přicházejí na trh s nějakou originální myšlenkou, technologií, která je přínosná pro společnost.


Výhody práce v startupu:


Flexibilita a neformálnost
Startupy často nabízí flexibilnější pracovní dobu a neformální, uvolněné pracovní prostředí, po kterém často touží hlavně mladí lidé, kteří mají i blíž k myšlence  work-life balance. Ve startupech nenajdete ani formální dress code nebo píchačku u vstupu, která by hlídala vaše příchody a odchody z práce.

Různorodost úkolů
Ve startupech vás čeká široká škála úkolů i větší odpovědnost. Rychle se naučíte spoustu věcí, vystřídáte více pozic a posunete se rozhodně rychleji než v nadnárodním korporátu nebo velké firmě, kde můžete dělat klidně několik let úplně to samé. Práce ve startupu vám může poskytnout cenné zkušenosti a rozšířit rychleji vaše dovednosti.

Smysluplná práce
Hledáte práci, která vám bude dávat smysl? Tak to budete v začínající firmě s velkými sny určitě spokojení. Většinou se totiž zaměřuje na prospěšnou oblast, produkt nebo službu, která má skutečně význam.


Přátelský kolektiv a uvolněná atmosféra 
Ve startupech většinou pracují lidé s podobným pohledem na svět, takže pomluvy a falešné úsměvy jsou spíše vyjímkou. Ve startupu je každému jedno, co máte na sobě a jestli máte značkové hodinky. Všichni jsou na jedné lodi.

Máte hlavu plnou nápadů? 
Kreativní lidé s hlavou plnou nápadů jsou pro startup jako stvoření. Řešení problémů, zádrhelů a vymýšlení nových způsobů provedeníí je zde na každodenním pořádku a každý kreatvec je vítán.

Nevýhody práce v startupu:

Nižší plat
Na začátku se budete muset pravděpodobně spokojit s nižším platem. To by se ale časem mělo zlepšit, tedy pokud se firmě daří.


Sezení na více židlích
Startupy nemají zpočátku mnoho zaměstnanců a tak se vám může klidně stát, že i když nastoupíte na pozici copywritera, tak se z vás na čas stane i třeba recepční, marketingový specialista a fotograf v jedné osobě.


Méně strukturované prostředí
Práce v začínajícím startupu může být občas punk. A zatímco některým neformálnost a flexibilita připadá atraktivní, pro jiné může být nedostatek struktury    a jasně definovaných pravidel a procesů frustrující.


Nejistota
Jak už to tak bývá, ne všechny startupy uspějí. To může přinášet určitou míru nejistoty, pokud jde o dlouhodobou perspektivu a finanční stabilitu.


Práce ve startupech může být obohacující a vzrušující, ale je důležité mít realistická očekávání a být připraven na výzvy, které takové místo přináší. Pro ty, kteří jsou ochotni přijmout tyto výzvy, může být práce ve startupech cennou zkušeností, která nabízí unikátní možnosti pro osobní a profesionální růst.

Autor: Petra Brabencová

Máte dotaz?

Zavolejte nám na +420 607 906 596

Napište nám na info@genixa.cz