Jak nevyhořet při hledání práce

Jak nevyhořet při hledání práce

Už nějakou dobu hledáte práci, rozesíláte životopisy, ale přestáváte mít přehled v tom, kolik jich bylo? Až na pár výjimek ani neznáte zpětnou vazbu na váš profil? V takové situaci je těžké si udržet pozitivní přístup a nevyhořet při hledání práce, proto vám níže dáme pár tipů.

Kvalita má přednost před kvantitou

Každý, kdo hledá práci delší dobu a potkal se s nezájmem náborářů, zažil pocit beznaděje a ztráty sebevědomí. V takové situaci není jednoduché nevyhořet. Čím více odpovědí na inzeráty posíláte, tím méně času nad nimi trávíte. Zároveň tím zahltíte náboráře. Pokud nechcete při hledání práce vyhořet, doporučujeme změnit svůj přístup a zaměřit se na kvalitu. Pečlivě si inzerát přečtěte a posuďte, zda požadavky opravdu splňujete. Neposílejte na všechny inzeráty stejný životopis. Přizpůsobte svůj profil na každou pracovní nabídku zvlášť. Současně pokud máte svůj životopis někde zveřejněný, můžete ho v pravidelném intervalu aktualizovat. Když na inzerát odpovídáte, soustřeďte se i na danou odpověď a věnujte tomu čas. 

TIP! Nejste si jistí, jak napsat životopis? Podívejte se na náš článek Jak napsat strukturovaný životopis.

Profesní sítě nejsou zlo

Při hledání práce mohou pomoci profesní sociální sítě jako Linkedin, kde můžete rozšiřovat svou profesní síť a navazovat kontakty. Přidejte si do své sítě své bývalé kolegy a přátele. Nebojte se přidat si do své sítě současné zaměstnance firmy, kde vás zaujala jejich pracovní nabídka. Můžete zde i oslovit náboráře. Zároveň buďte na síti aktivní a sdílejte zajímavé články nebo pište příspěvky.

TIP! Koukněte na naše video Jak vyplnit Linkedin profil.


Nevzdávat se

Při veškerém úsilí, které vyvinete při hledání práce, je těžké nevyhořet. V této situaci můžete také použít pomoc okolí a oslovit své blízké, zda neví o volném pracovním místě. Můžete oslovit i personální agentury, které si vás uloží do databáze a budou vás s konkrétní nabídkou kontaktovat sami. Buďte však trpěliví. I když je to nepříjemné, zkuste na situaci pohlížet z jiné strany. Věnujte se více sami sobě, dělejte věci, které máte rádi nebo se naučte něco nového. Můžete to pak použít při pohovoru, když se vás náboráři zeptají, co jste v mezičase dělali.

TIP! Pomoc najdete i u nás v rámci individuálního poradenství.


Nevyhořet při hledání práce není jednoduchá situace. Buďte však trpěliví, přizpůsobujte své odpovědi konkrétním nabídkám a vaši práce snů brzy najdete!

Autor: Dominika Urbanová

Máte dotaz?

Zavolejte nám na +420 607 906 596

Napište nám na info@genixa.cz