Jak napsat strukturovaný životopis?

Jak napsat strukturovaný životopis?

Strukturovaný životopis představuje standardní formu shrnutí vašich dosavadních pracovních zkušeností. V dnešním článku vám ukážeme přehledný návod, díky kterému si snadno vytvoříte strukturovaný životopis i vy!

TIP! Nevíte, jak s hledáním práce začít? Vše potřebné naleznete v našem článku Jak na hledání práce.

Co je strukturovaný životopis a proč je důležitý?

Strukturovaný životopis využijete zejména při hledání nového profesního uplatnění. Přestože je jeho smyslem personalistu zaujmout, nezapomeňte, že se jedná dokument formálního charakteru s jasně definovanou strukturou. Nepřeplňte ho proto zbytečnými informacemi. Buďte struční a věcní a zdržte se subjektivních vyjádření. Pozor na mixování různých fontů, velikosti písma a kombinaci použitých barev.

TIP! Vyvarujte se nejčastějších chyb při psaní životopisu.

V čem se liší strukturovaný životopis od klasického?

Klasický životopis představuje zastaralou formu žádosti o pracovní pozici. Pokud se vydáte touto cestou, můžete v personalistovi může vzbudit dojem, že ho zatěžujete zbytečnostmi a mrháte jeho časem. Do strukturovaného životopisu zbytečné informace a sáhodlouhé věty v žádném případě nepatří! Vaše přednosti a přínosy můžete shrnout v průvodním dopisu.

TIP! Mimo strukturovaný životopis nezapomeňte mít i aktualizovaný profil na LinkedIn.

Náležitosti, které by měl mít strukturovaný životopis

Strukturovaný životopis musí vždy obsahovat vaše kontaktní údaje. Přiložení vaší fotografie není nezbytné, nicméně je žádoucí a personalistovi usnadní spojit si konkrétní strukturovaný životopis s konkrétní osobou - s vámi. Po úvodních informacích uveďte vaše vzdělání, po kterém by měla následovat sekce s vašimi pracovními zkušenostmi. Neuškodí, když k pracovním zkušenostem heslovitě uvedete popis pracovní náplně. Dosažené vzdělání i předchozí praxi uvádějte vždy od nejnovějšího data po nejstarší. Na závěr může strukturovaný životopis obsahovat i vaše další dovednosti, zájmy a preference trávení volného času. 

Pozor! Nepoužívejte celé věty (např. v roce 2016 jsem pracovala u firmy X). 

Doufáme, že vám naše rady pomohou při hledání práce snů. Nezapomeňte také ke svému strukturovanému životopisu přiložit i motivační dopis.

Máte dotaz?

Zavolejte nám na +420 607 906 596

Napište nám na info@genixa.cz