Jak si správně vyplnit LinkedIn profil

Jak si správně vyplnit LinkedIn profil

LinkedIn je profesní sociální síť, kterou lze skvěle využít k vybudování osobního brandu a navazování nových kontaktů. Mimo to slouží také k tvoření sítě kontaktů, získávání odborných informací a sdílení profesních znalostí. Dle statistiky z prosince 2022, LinkedIn profil má v Česku až 2 075 000 uživatelů, a to nejčastěji ve věku od 25 do 34 let. 


Vyplnění LinkedIn profilu krok za krokem 

Při hledání práce je u náborářů osobní profil v současné době žádanější než klasický životopis. Prostřednictvím jednotlivých sekcí vyprávíte vlastní příběh, kterým se snažíte zaujmout potenciálního zaměstnavatele. V dnešním článku si projdeme jednotlivé části LinkedIn profilu krok za krokem!

Jméno a příjmení

Nejprve začneme jménem. To vyplňujte vždy bez akademických titulů. Poté zadejte informace o vaší současné pracovní pozici a lokalitě, kde se nacházíte. Náboráři vás budou často vyhledávat právě podle pracovní pozice a lokality. Dále také dle klíčových slov, ale k těm se dostaneme později.

Fotografie 

Profilová fotografie by měla by být reprezentativní, ideálně ne selfie. Nejvhodněji působí přirozená fotografie s neutrálním pozadím. Na to navazuje i úvodní fotografie, která dotváří vizuální stránku profilu. Opět zvolte nějakou reprezentativní fotku s pracovním kontextem. 

Motto 

Motto neustále doprovází vaše jméno a profilovou fotografii. Mělo by reprezentovat vaši profesní odbornost. Vyhněte se citátům a zaměřte se na aktuální pracovní pozici. Můžete zmínit i organizaci, pro kterou pracujete

Informace

Sekce - Informace - je jedna prvních, které jsou na profilu vidět. Této části věnujte více času. Můžete sem napsat zkušenosti, zájmy, dovednosti a co je vaší motivací. Naším osobním doporučením je připsat, co rádi děláte ve volném čase. Osoby, které budou číst váš profil, získají konkrétnější představu o tom, jací jste.

Zkušenosti

Pracovní zkušenosti vyplňte včetně popisu práce, kterou jste vykonávali, i kdyby se jednalo jen o pár odrážek. Hned bude jasnější, jaké zkušenosti máte. Každá organizace navíc nazývá pracovní pozice odlišnými názvy, tudíž je lepší je konkretizovat. 

Vzdělání

Do této sekce zahrňte vaše nejvyšší dosažená vzdělání. Jestliže jste se účastnili Erasmu nebo nějakého zahraničního studijního pobytu, určitě to nezapomeňte zmínit. 

TIP! Nezapomeňte připsat i pracovní stáže, pokud jste nějaké absolvovali. 

Kurzy, certifikáty a licence

Pokud jste absolvovali nějaké vzdělávací kurzy, které souvisí s vaší profesí, bezpochyby je také přidejte. Odlišíte se tak od ostatních. To samé platí i pro certifikáty a licence

TIP! Odebírejte náš newsletter a získávejte pravidelně tipy na to, jak se zazářit a uplatnit se na trhu práce. 

Dovednosti 

V dovednostech přidejte výhradně ty, které souvisejí s vaší pracovní pozicí. Usnadníte tak náborářům vyhledávání pomocí klíčových slov a budete více zobrazováni. Klíčovými slovy mohou být právě zmíněné dovednosti. Vaši známí je mohou navíc potvrdit. 

Doporučení

Doporučení přidávají profilu na věrohodnosti. Požádat o ně můžete například (bývalé) kolegy, zaměstnavatele nebo známé. Každé doporučení je nejprve třeba schválit, takže je na vás, které zveřejníte. Je dobré mít alespoň 2 doporučení. Zároveň můžete nabídnout doporučení lidem, kterých si profesně vážíte. Určitě to ocení

TIP! Nezapomeňte si také projít naše video o tom, jak vyplnit Linkedin profil.


A ještě poslední doporučení na závěr. Každý profil má i vlastní URL adresu. Tu můžete snadno upravit přes kontaktní údaje na své jméno a příjmení. Rozhodně to bude působit lépe při zobrazování vašeho profilu nebo když budete odkaz někam vkládat. Věříme, že vám náš návod, jak si vyplnit LinkedIn profil, pomůže ke kariéře snů. S jejím hledáním vám můžeme pomoct třeba prostřednictvím pracovního portálu jobs.datacruit.com nebo personálně poradenské agentury, GoodCall


Autor: Aneta Teislerová

Máte dotaz?

Zavolejte nám na +420 607 906 596

Napište nám na info@genixa.cz