Na co neodpovídat na pohovoru

Na co neodpovídat na pohovoru

Už se vám stalo, že jste na pohovoru dostali otázku, u které jste si říkali, že je příliš osobní nebo proč se na ni náborář ptá? Některé otázky by vám náborář správně neměl ani položit. Pojďme se podívat, na co nemusíte během pohovoru odpovídat.

Na pohovoru se můžete setkat se situací, kdy dostanete otázku, která vás dostane do rozpaků a nijak nesouvisí s prací samotnou. Existuje však zákoník práce, který jasně definuje, na co se vás na pohovoru smí náborář zeptat a na co nemusíte na pohovoru odpovídat. Mezi správné otázky patří dotazy související s uzavřením pracovní smlouvy, vzděláním, dovednostmi, znalostmi a výkonem práce.

 

Na co nemusím odpovídat?

Během pracovního pohovoru by se mělo vyhnout odpovědím na otázky týkající se následujících témat:

1) Rasy, barvy pleti, náboženství, politického přesvědčení, orientace nebo rodinných záležitostí.

2) Zdravotního stavu a disability.

3) Osobního života a soukromí, včetně plánů na rodinu a mateřské/otcovské volno.

4) Finančního stavu a dřívějších platových nároků.

5) Záznamu v rejstříku trestů, pokud není relevantní pro pracovní pozici.

Výjimkou mohou být otázky, které jsou nutné k výkonu práce, například otázky týkající se schopnosti cestovat nebo pracovat v určité době. Tyto otázky by však měly být zodpovězeny v souladu s platnými zákony o diskriminaci a ochraně osobních údajů.

TIP! Připomeňte si pár tipů, jak se připravit na pohovor v našem článku Přijímací pohovor.

 

A co další neetické otázky?

Mezi další otázky, u kterých je dobré se vyhnout odpovědím, patří otázky neetické, nepřiměřené nebo diskriminační. Tyto otázky by mohly zahrnovat:

1) Otázky týkající se věku, pokud nejsou relevantní pro výkon práce.

2) Otázky týkající se životního stylu, například užívání alkoholu nebo drog.

3) Otázky týkající se minulých zaměstnání a důvodů odchodu.

4) Otázky týkající se politického či náboženského vyznání.

V každém případě je důležité dbát na to, aby byly zachovány zákony o diskriminaci a ochraně osobních údajů a aby bylo dodrženo profesionální a etické chování.

TIP! Podívejte se, s jakými druhy výběrových řízeních se můžete setkat ve videu Assessment centre a další druhy netypických výběrových řízeních. 


Jak na otázky reagovat?

Možností, jak na takové otázky reagovat, je více. Náborář nemá právo znát odpovědi, protože otázka nijak nesouvisí s výkonem práce. Přesto je tu možnost, že mu na otázku pravdivě odpovíte. Záleží, zda bude vaše upřímnost oceněna. Případně můžete klidně odpovědět obecněji. Například na dotaz na národnost je možné odpovědět, že všechna povolení k práci v ČR máte zařízené. Na otázky je možné neodpovídat vůbec. V tomto případě je dobré reagovat příjemně a s úsměvem odmítnout odpovědět. Můžete zmínit, že se jedná o pro vás soukromou otázku. Situaci můžete zmírnit tak, že odvedete pozornost a zdůrazníte váš zájem o pozici a důvody, proč se na pozici hodíte. Rozhodně na neetické otázky nereagujte podrážděně nebo se nerozčilujte.To by vám plusové body nepřidalo. 

 V případě, že dostanete na pohovoru jednu ze zmíněných otázek výše, nebojte se stát si za svým. Na otázku nemusíte odpovídat, pokud nijak nesouvisí s prací samotnou. 

Autor: Dominika Urbanová

 

Máte dotaz?

Zavolejte nám na +420 607 906 596

Napište nám na info@genixa.cz