Přijímací pohovor

Přijímací pohovor

Jak se říká, štěstí přeje připraveným a u přijímacích pohovorů to platí dvojnásob. Čím lépe se přichystáte, tím vyšší šance k přijetí budete mít. Přečtěte si pár našich tipů, které vám mohou při cestě za novou prací pomoci.

Včasný příjezd

Zjistěte si, kde firma sídlí a naplánujte si cestu tak, abyste dorazili na přijímací pohovor minimálně 5 - 10 minut dopředu. Pokud se vydáte autem, ověřte si možnost parkování. Nezapomeňte si poznamenat jméno a číslo personalisty, se kterým máte domluvenou schůzku. Jednak při příchodu do společnosti se nebudete dlouze rozpomínat, za kým jdete, a druhak, kdybyste se náhodou zpozdili, můžete vzniklou situaci včas vysvětlit. 

Vhodné oblečení

Zevnějšek hraje pro hodnocení uchazeče významnou roli. Celkový vzhled rozhoduje o prvním dojmu, který si o vás personalista utvoří. Proto dbejte na správný výběr oblečení. Vybírejte ho s ohledem na charakter firmy a pozici, na kterou se hlásíte. Pokud se například hlásíte na vedoucí nebo manažerskou pozici, sáhněte po formální variantě. V opačném případě můžete sáhnout po business casual stylu

Řeč těla

První dojem neovlivníte jen svým oblečením, ale i tím, jak působíte. Myslete tedy třeba na pevný stisk ruky při představování (žádná leklá ryba ani ocelová dlaň), nenucený úsměv a udržování očního kontaktu s tím, kdo hovoří.

TIP! Podívejte se na náš webinář, který vás kompletně provede přípravou na pohovor.

Vypnutý telefon

Neustálé pípání zpráv ve vašem telefonu není dobrým receptem, jak zaujmout. Než půjdete na pohovor, vypněte si telefon, nebo si ho alespoň ztište. Nejen, že to nepůsobí dobře, ale rušilo by to vás i vašeho tazatele. Rodina či přátelé chvilku počkají a vy se tak můžete plně soustředit na otázky nebo případné úkoly.

Vlastní nápoje nechte doma

Stres dělá své a nervózní hraní s víčkem nebo samotnou lahví nepůsobí dobře. Určitě se ale nemusíte bát, že by vám během přijímacího pohovoru vyschlo v hrdle. Obvykle vám personalista sám nabídne sklenici vody nebo kávu

Znalosti o společnosti

Před pohovorem se podívejte na webové stránky firmy, do které se hlásíte. Pokud má společnost i sociální sítě, zabrouzdejte i tam. Určitě si nemusíte pamatovat celou historii od vzniku firmy. Je ale dobré vědět, čemu se daná firma věnuje, co je její silnou stránkou a proč vás láká pro ni pracovat.

TIP! Nevíte co čekat od assessment centra? Zjistěte, o co se jedná a jak zazářit! 

Odpovědi na otázky

Pozorně naslouchejte personalistovi, na co se vás ptá. Pokud otázce nerozumíte, nechte si ji zopakovat. Je to mnohem lepší varianta, než odpovídat na něco jiného. Snažte se vyhnout pouhému ,,ano” a ,,ne”, ale odpovídejte celou větou

TIP! Pokud máte obavy z pohovoru v angličtině, přečtěte si náš návod, jak uspět.

Zkuste si také předem připravit odpovědi na často kladené otázky - jaké jsou vaše silné stránky, jakou kritickou situaci se vám ve vašem předchozím zaměstnání podařilo vyřešit, nebo kde se vidíte za pět let. Buďte si vědomi toho, čeho chcete dosáhnout a jak do vašeho plánu nabízená pozice zapadá. Recruiterovi tím ukážete, že vám na práci záleží a budete pro společnost přínosem. 

Aktivní přístup

Dejte najevo váš zájem o pozici a připravte si i vy několik otázek. Nemusíte se ptát jen na danou společnost, ale i na samotnou pozici, o kterou se ucházíte. Prostor pro vaše otázky přijde většinou na konci pohovoru, takže budete moci zanechat dobrý dojem.

Otázka mzdy

Předem si promyslete vaše platové očekávání. Není dobré mít přemrštěné požadavky, ale ani byste se neměli podceňovat. Požadovanou částku můžete odvodit od svého vzdělání, schopností, předešlé praxe, nebo zabrouzdejte na internet a zjistěte, v jakém rozhraní se pohybují mzdy ve vašem oboru.


I kdyby se vám stalo, že vysněné místo vám nakonec nebude nabídnuto, nenechte se otrávit. Odpovídejte dál na zajímavé inzeráty a časem určitě dostanete šanci na další pracovní pozici. A možná bude lepší než ta, o kterou jste usilovali původně. Přejeme vám hodně štěstí.


Máte dotaz?

Zavolejte nám na +420 607 906 596

Napište nám na info@genixa.cz