7 důvodů, proč vás nepozvali na pohovor

7 důvodů, proč vás nepozvali na pohovor

Při hledání nového zaměstnání může být frustrující, když se nedostanete na pohovor, a nevíte, proč se tak stalo. Existuje několik důvodů, proč si vás zaměstnavatelé nemusí pozvat na pohovor. Zde je sedm možných vysvětlení.


Nedostatečně přizpůsobený životopis

Váš životopis je prvním dojmem, který zanecháte. Pokud neodpovídá požadavkům pracovního místa nebo není dostatečně přehledný a strukturovaný, zaměstnavatelé mohou rozhodnout, že nejste vhodným kandidátem pro další kolo výběrového procesu.

TIP! Jaké jsou nejčastější chyby v životopise? 

Chybějící klíčové dovednosti 

Pokud u vašeho profilu chybí některé z klíčových dovedností nebo požadovaných kvalifikací uvedených v inzerátu na pracovní místo, zaměstnavatelé mohou preferovat jiné kandidáty, kteří lépe odpovídají jejich potřebám.

Zajímá vás, jak recruiteři posuzují kandidáty? Přečtěte si náš článek.


Nedostatečná motivace nebo zájem

Zaměstnavatelé hledají kandidáty, kteří projevují skutečný zájem a motivaci pro danou pozici. Pokud ve vaší žádosti nebo při prvotním kontaktu s personalistou neprojevíte o zaměstnání dostatečný zájem a motivaci pro pracovní místo, může to zaměstnavatele odradit.

Nevnímáte prvotní telefonický kontakt s personalistou jako důležitý

Po přečtení vašeho CV vás personalista vybral do předvýběru a rozhodl se vás kontaktovat. Během hovoru se ale rozhodl vás nakonec zamítnout. Proč? První kontakt s personalistou je velmi stěžejní, rozhoduje totiž o tom, zda vás pozvou na další kolo výběrového procesu či nikoliv. Pokud s personalistou hovoříte hrubě, jste nepříjemní, vše víte nejlépe nebo vedete monolog a personalistu nepustíte ke slovu, není divu, že jste nevzbudili dobrý dojem a promarnili svou šanci na pozvání k osobnímu setkání.

TIP! Jaké jsou nejčastější chyby v životopise?

Špatně vysvětlený důvod, proč se na pozici hlásíte

Pozice vás opravdu zaujala a domníváte se, že odpovídáte profilu, který firma hledá? Sice jste dosud dělali v úplně odlišném oboru, ale rádi byste měli možnost využít vaše skryté schopnosti a navíc máte motivaci učit se novým věcem? Problém přichází, když pošlete svůj životopis, kde máte za posledních pár let pouze pozici, která je zcela jiná než ta, na kterou se hlásíte a zaměstnavatel tím pádem nedokáže odhadnout, že máte například skvělé komunikační dovednosti a zamítne vás. Zkuste se proto podívat na svůj životopis, případně motivační dopis a odpovědět si na otázku: Poznají, že jsem například velmi komunikativní a mám obchodního ducha? Pokud zní odpověď “ne” a z vašeho životopisu to opravdu nikdo nemá šanci vyčíst, pak popište, proč se na pozici hlásíte a proč by si vás měli pozvat na pohovor.

TIP: Přečtěte si, proč je důležité celoživotní vzdělávání a začněte se vzdělávávat s naším newsletterem!

POZOR! Vyhněte se frázi, že jste "nejlepší kandidát na tuto pozici" a raději popište odpovídající dovednosti, které na pozici požadují.

Nepříznivé reference

Reference mohou hrát důležitou roli při rozhodování zaměstnavatelů. Pokud jsou na vaši osobu zjištěny reference, které jsou hanlivé a zanechávají negativní dojem, může to snížit vaše šance na pozvání na pohovor.

Vysoká konkurence

Někdy jednoduše přicházíte o možnost na pohovor kvůli velké konkurenci. Pokud se na danou pozici přihlásilo mnoho kvalifikovaných kandidátů, může být obtížné dostat se na pohovor, i když splňujete všechny požadavky.

Je důležité si uvědomit, že neúspěch při získávání zaměstnání nemusí být vždy na vás. Někdy se jedná o faktory mimo váš dosah. I tak ale můžete své šance významně ovlivnit! S úsilím, přizpůsobením a vylepšováním svých dovedností budete mít větší šanci na úspěch a pro budoucího zaměstnavatele tak získáte na atraktivitě a třeba právě vy obsadíte volnou židli!


Autor článku: Tereza Havlovicová

Máte dotaz?

Zavolejte nám na +420 607 906 596

Napište nám na info@genixa.cz