Jak napsat motivační dopis

Jak napsat motivační dopis

Napsat dobrý motivační dopis je jeden z důležitých kroků na cestě za vysněnou prací. Pojďme si říct pár tipů, jak ho napsat, aby obsahoval vše potřebné a zároveň, aby nebyl zbytečně dlouhý. Nezapomeňte, že personalisté denně čtou desítky životopisů a motivačních dopisů a nemají na každého kandidáta neomezené množství času. Přečtěte si, jak napsat motivační dopis, aby personalistu zaujal na první pohled a neskončil u něj v ,,šuplíčku” . 


Proč motivační dopis píšeme

Cílem samotného motivačního dopisu je firmě ukázat, proč právě vy jste vhodným kandidátem na danou pozici. Dnes je zcela běžné, že firma v pracovní nabídce žádá, abyste k vašemu CV přiložili i motivační dopis. Pošlete ho, i když to bude ,,dobrovolné” a firma ho vyloženě nevyžaduje. Ukážete tak, že jste schopní udělat něco navíc a že o danou pozici opravdu stojíte.

TIP! Přečtěte si také, jak vytvořit opravdu poutavý strukturovaný životopis.


Motivační dopis na míru 

Hledání práce bývá zdlouhavý proces a vás může čekat několik desítek psaní motivačních dopisů. Ač se to může zdát vyčerpávající, vždy pište motivační dopis na míru konkrétní pracovní nabídce. Pro ulehčení práce si můžete připravit vzor, který obměňujte podle situace a pozice na kterou se hlásíte. Nikdy neposílejte stejný motivační dopis do více firem!


Váš přínos pro firmu 

Nebojte se napsat, proč si myslíte, že byste mohli být pro potencionálního zaměstnavatele přínosem. Pokud máte zkušenosti, které na dané pozici můžete zužitkovat, zahrňte je také do motivačního dopisu

Pozor na přikrášlování vašich dovedností. Pište vždy jen to, co je pravda. Na pohovoru by se vás totiž na danou věc mohli zeptat. Pokud to nebude mít jak obhájit, určitě plusový bod nezískáte. Naopak upřímnost je oceňovaná vlastnost! Pokud příliš zkušeností na danou pozici nemáte, určitě můžete napsat, že se vše rádi doučíte a naopak oceníte nové zkušenosti a příležitosti.


Chvástání stranou

Je důležité vyzdvihnout vaše schopnosti a odůvodnit, proč jste vhodným kandidátem na danou pozici, ale nepřehánějte to. V životě se často používá slovní obrat ,,všeho s mírou” a to platí i o sebechvále v motivačním dopise. Pokud půjdete na pohovor,  budete mít prostor vaše úspěchy zmínit a je navíc pravděpodobné, že se vás na ně budou sami ptát.


Osobní setkání

Nebojte se na konci motivačního dopisu požádat o osobní setkání. Personalistu to bude motivovat, aby se vám ozval. Klidně zdůrazněte, že jste ochotni se časově přizpůsobit a budete rádi, když budete mít šanci popovídat si osobně.


Co do motivačního dopisu nepatří

V úvodu komunikace neklaďte žádné podmínky. Vaše nároky do motivačního dopisu opravdu nepatří. Na to vše bude čas až když se dostanete k pohovoru. Neuvádějte ani důvody odchodu z vašeho předchozího zaměstnání. Pokud to bude důležité a personalistu to bude zajímat, určitě se vás na to sám zeptá. 

Teď už víte, jak na motivační dopis, a můžete se pustit do psaní! Pokud stále nemůžete najít nabídku, která by vám skvěle “sedla”, projděte si naše tipy, jak vůbec práci správně hledat! Na vaší cestě za vysněnou prací vám přejeme hodně štěstí a úspěchu.

Máte dotaz?

Zavolejte nám na +420 607 906 596

Napište nám na info@genixa.cz