Jak poznat, že je čas na změnu

Jak poznat, že je čas na změnu

Většina z nás stráví velkou část svého života prací, a proto je důležité cítit se v práci spokojeně a naplněně. Pokud nás práce přestává bavit, citíme se frustrovaně, začneme uvažovat o změně pracovního místa. Jak poznat, že je teď ten správný okamžik udělat změnu?


Stagnace a nuda

Pokud ve své práci cítíte, že jste se dostali do bodu, kde už se neposouváte vpřed a každý den je to samé, je to varovný signál. Stagnace může vést ke ztrátě motivace, významnému snížení produktivity i syndromu vyhoření.

 

TIP: Připravte se na přechod ze studentského života do role zaměstnance. Přečtěte si o krocích, které vám tuto změnu usnadní.


Nevyhovující pracovní prostředí

Nepříjemné pracovní prostředí, špatná komunikace s kolegy a nadřízenými či nedostatek podpory mohou výrazně ovlivnit váš pocit spokojenosti. Pokud se v práci necítíte komfortně a podporováni, je čas hledat jinou pracovní příležitost.

Neschopnost rozvíjet se

Kariérní růst je důležitý aspekt pracovního života. Pokud máte ambice a chuť se rozvíjet, ale váš současný zaměstnavatel vám tuto příležitost neposkytuje, porozhlédněte se jinde, kde vás ve vaší kariéře podpoří.


TIP: Podívejte se na přehledný návod, díky kterému si snadno vytvoříte strukturovaný životopis.


Stres a vyhoření

Cítíte se přetížení, trpíte stresovými symptomy a začínáte pociťovat vyhoření? To je varování, že vám současný pracovní rytmus a prostředí škodí. Změna práce může být cestou k obnovení rovnováhy a nalezení nové životní energie.

Nízká odměna

Nedostatečná odměna za vaší práci a snahu vede k frustraci. Každý si zaslouží být za svou práci spravedlivě oceněn. Jestli víte, že je vaše úsilí podhodnocené, jděte o dům dál, kde si vaší práce budou více vážit.

TIP: Nemějte strach mluvit o platu během pohovoru. Přečtěte si náš článek a zjistěte, jak se v těchto okamžicích cítit méně nervózně a jak si říct o férovou mzdu.


Nesoulad s firemními hodnotami

Citíte, že firemní hodnoty vašeho zaměstnavatele nesouzní s těmi vašimi? I to může být důvod k zamyšlení nad změnou. Práce by měla být souznit s tím, čemu věříte a jaké máte postoje.

Touha po nových výzvách

Někdy je změna nutná kvůli vašemu osobnímu růstu. Jestli máte touhu po nových dovednostech, zkušenostech a výzvách, nová práce může být cesta tím správným směrem.


Rozhodnutí o změně práce není rozhodně snadné, ať už kvůli strachu z nejistoty či jiným faktorům. Je ale důležité naslouchat svým pocitům a potřebám. Když začnete pociťovat některé z uvedených signálů, je čas se zamyslet a zhodnotit situaci. Možná vás čeká jiné pracovní dobrodružství, které vás naplní a získáte nový balanc, který je pro spokojený život důležitý.


Autor článku: Petra Brabencová

Máte dotaz?

Zavolejte nám na +420 607 906 596

Napište nám na info@genixa.cz